Zlatoglava (Ekmeklik Buğday)

Menşei:

Ukrayna menşeili olup, 2017 yılında Büke Tarım ve Hayvancılık İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından tescil ettirilmiştir.

Başak Yapısı:

Kılçıklı, beyaz renkli ve orta uzunluktadır. Harman olma kabiliyeti yüksektir.

Dane Özellikleri:

Kırmızı daneli ve serttir. Daneleri uzun, iri ve geniştir. Bin dane ağırlığı 34-42 gr arasında değişmektedir.

Tarımsal Özellikleri:                  

Kışlık, orta erkenci, orta-uzun boylu (100-110 cm) bir çeşittir. Yatmaya karşı dirençli, sağlam saplıdır. Kardeşlenme özelliği iyidir. Gübre reaksiyonu çok iyidir. 

Verim Özellikleri:

Kıraç şartlarda yağışa bağlı olarak 350-550 kg/da arasında değişmektedir. Sulu şartlarda (ilk sulama çıkışta, ikinci sulama sapa kalkma döneminde, üçüncü sulama başaklanma döneminde) 820-950 kg/da arasında verim alınmaktadır.

Teknolojik Özellikleri:  

Standartların çok üzerinde teknolojik özelliklere sahip birinci sınıf ekmeklik bir buğdaydır. Yüksek enerji ve sedimantasyon değerleri ile un sanayicilerinin ilk tercihidir. 

 Hektolitre Ağırlığı

 80-82 kg/hl

 Bin Dane Ağırlığı                   

 34-42 gr

 Protein Oranı

 %14,3-17,1

 Sedimantasyon Değeri          

 54-76 ml

 Un Verimi (Ortalama)         

 %63,4

 Su Absorbsiyon Değeri          

 %61,6

 Enerji Değeri (Alveograph)

 250-351 W

 Uzayabilirlik (Extensograph)

 202 mm

 Maksimum BU (Extensograph)

 740 BU

 Stability (Farinograph)

 18,6 min

Hastalıklara Dayanıklılık:            

Kahverengi pas ve kök çürüklüğüne karşı dayanıklı, septoria hastalığına karşı toleranslıdır.

Yetiştirme Teknikleri:

Kışlık olduğundan ekim kıştan önce tavsiye edilen zamanda yeşertme olarak yapılmalıdır. Ekim sıklığı m2'ye 500-550 tohum alacak şekilde ayarlanmalıdır ve dekara 22-23 kg tohum kullanılmalıdır. Gübrelemeye toprak analiz raporuna bakılarak karar verilmelidir. Kardeşlenmeden sonra sapa kalkmadan önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Tavsiye Edilen Bölgeler:              

İç Anadolu, Batı ve Doğu geçit bölgelerinin kurak, yarı taban, taban ve sulanan alanları, İç Ege, Marmara ve Trakya bölgeleri için önerilmektedir.