Bizi Takip Edin:

TABAN TAŞININ KIRILMASI

Ağır bünyeli topraklara sahip tarım alanlarında pulluk tabanı; her yıl aynı derinlikte toprak işleme ve yoğun makine trafiği sonucunda 25-30 cm toprak derinlikte ve yaklaşık 10 cm kalınlıktadır. Bu sert toprak katmanı; topraktaki su geçirgenliğini azaltmak, bitki kök gelişimini engellemek ve dolayısıyla bitkinin topraktaki bitki-besin elementlerinden yararlanmasını zorlaştırmak, ürün verimini düşürmek ve yüzey akışı sonunda erozyona yol açmak gibi bazı olumsuzluklara neden olmaktadır.

Her toprak işleme makinası, belirli ölçüde sıkışmaya yol açabilmektedir. Bu nedenle de toprak işleme derinliğinin (20-25 cm derinliğindeki çizi tabanının) hemen altında oluşan genellikle de 5- 10 cm kalınlığındaki geçirimsiz tabakaya pulluk tabanı (plough pan, hard pan veya soil pan) adı verilmektedir. Derin toprak işleme veya dip patlatma; topraklarda oluşan sıkışmış tabakayı toprağın yapısına zarar vermeden parçalamak için genellikle 25 ile 50 cm derinliklerde, yapılması gereken bir tarla işlemidir. Çalışmalarda, uygun toprak ve nem koşullarında dip patlatmanın verimde %50’ye varan artışlar sağlayabileceği belirtilmektedir.

Sıkışmanın en önemli göstergelerinden bir tanesi, verimde yıldan yıla gerçekleşen azalmadır. Arazisini iyi tanıyan bir üretici, verimdeki azalmanın nedenini sorgulamalıdır. Toprak sıkışıklığı olduğu durumda, bitkilerin normalden daha kısa kalması, suyun yüzeyde göllenmesi ve tarım alet ve ekipmanlarının toprağın daha zor etki ediyor olması üreticinin sıkışmadan şüphelenmesi için yeterli sebeplerdir.

Online Ödeme

Hizmet kalitemizi artırmak adına internet sitemizde çerezler kullanmaktayız. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.